ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

Πύρινη λαίλαπα : Μέσα σε δυο εβδομάδες έγιναν στάχτη 400.000 στρέμματα...

 


Οι δασικές πυρκαγιές των τελευταίων δύο εβδομάδων έχουν αφήσει πίσω τους τα υψηλότερα επίπεδα καμένων εκτάσεων που έχουν καταγραφεί στα τέλη Ιουλίου τα τελευταία 13 χρόνια. 

Αυτό προκύπτει από την καταγραφή του συστήματος FireHUB, της επιχειρησιακής μονάδας BEYOND από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Συνολικά, έχουν μετατραπεί σε στάχτη περίπου 400.000 στρέμματα, εξαιτίας των πυρκαγιών που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, έκταση σχεδόν διπλάσια σε σύγκριση με το 2022 και τριπλάσια από το 2020. 

«Φαίνεται πως βρισκόμαστε σε μία πολύ δύσκολη χρονιά όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε. Οι πέντε μεγαλύτερες φωτιές που έχουν σημειωθεί φέτος είναι εκείνες που ξέσπασαν στις 17 Ιουλίου στον Κουβαρά, το Λουτράκι και στα Δερβενοχώρια, η πυρκαγιά της Ρόδου που εκδηλώθηκε στις 18 Ιουλίου και εκείνη της Κέρκυρας που καίει από τις 23 Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι συνεχίζεται η μάχη στα πύρινα μέτωπα στη Ρόδο και την Κέρκυρα. 

Πυρκαγιά στη Ρόδο: 107.170 καμένα στρέμματα έως τις 23 Ιουλίου

Στη φωτιά στη Ρόδο, η καμένη έκταση έως τις 12:27 της 23ης Ιουλίου εκτιμήθηκε σε περίπου 107.170 στρέμματα. 

Χαρακτηριστικό είναι πως μετά τη χαρτογράφηση υπήρξαν πολλές νέες ενεργές εστίες, δυτικά και ανατολικά της καμένης έκτασης. Κάτι που δείχνει ότι οι εστίες είναι διάσπαρτες και αναπτύσσονται ραγδαία, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Υπολογίζεται ότι μετά το τέλος της πυρκαγιάς θα έχει καεί πάνω από το 10% του νησιού. Μάλιστα, μεγάλο τμήμα της καμένης έκτασης βρίσκεται εντός του δικτύου Natura, αναφέρει ακόμη η ομάδα BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. 



Σύμφωνα με στοιχειά του εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών από το 2003 έως το 2022  οι 10 πιο ακραίες πυρκαγιές (από τις εκατοντάδες που εκδηλώθηκαν) απανθράκωσαν 2.800.000 στρέμματα.

Οι 6 εκδηλώθηκαν στην Πελοπόννησο και εκδηλώθηκαν την ίδια αντιπυρική περίοδο (του 2007).

Η πιο καταστροφική, βάσει του ρυθμού εξάπλωσης, ήταν αυτή της Εύβοιας, το 2021: εξόντωνε 150.000 στρέμματα την ημέρα.

Θα μου επιτρέψεις να εστιάσω στην “περισσότερο πυρόπληκτη Περιφέρεια της χώρας”. Ναι, είναι η Αττική.

Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, από τη Δευτέρα 17/7 έως την Πέμπτη 20/7 είχαν καεί 95.000 στρέμματα. Περί τα 50.000 ήταν στην Αττική.

Πόσα έχουν μείνει;

Κατά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας “κάθε χρόνο, κατά μέσο όρο συμβαίνουν 83 πυρκαγιές και καίγονται 43.117 στρέμματα δασών, δασικών εκτάσεων και βοσκότοπων. Η έκτασή της ανέρχεται στα 3.808.100 στρέμματα. Eξ αυτών τα 1.645.860 στρέμματα είναι δάση και δασικές εκτάσεις”.

Που αποσκοπεί όλη αυτή η μακροχρόνια εθνική τραγωδία ?
Για ποιο λόγο συνεχίζουμε και επιτρέπουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος μας ?

Δείτε το παρακάτω βίντεο και θα αντιληφθείτε ξεκάθαρα τους λόγους οι οποίοι μετέτρεψαν τους περιβαλλοντικούς μας πνεύμονες σε νεκροταφείο στάχτης.

  

Έλληνα πολίτη αυτή η μαριονέτα που έχουμε για πρωθυπουργό σου λέει ότι από 2500 μεγαβάτ πρέπει να φτάσουμε τα 7000 μεγαβάτ, και ερωτώ ποσά εκατομμύρια στρέμματα δασών πρέπει να καούν ακόμα για να φτάσουν στο στόχο τους αυτοί οι υπάνθρωποι ? πόσοι ακόμα συνάνθρωποι μας πρέπει να χάσουν την ζωή τους ? πόσες περιουσίες Ελλήνων πρέπει να καταστραφούν για να αντιληφθούμε ότι πρέπει να ενωθούμε όλοι απέναντι τους ?
Μας σκοτώνουν καθημερινά και δεν θυμώνουμε
Μας κλέβουν την πατρίδα μας και δεν θυμώνουμε
Μας δολοφονούν τα παιδιά και δεν θυμώνουμε 
Καταστρέφουν τα πάντα
Γιατί δεν θυμώνουμε? 
Η λύση είναι μια Έλληνα πολίτη 
Η ένωση μας στην Ελλήνων συνέλευσης 
Αν αντέχεις και άλλο όλη αυτή την γενοκτονία περίμενε, εμείς είμαστε εδώ και θα είμαστε μέχρι το τέλος ,
εμείς δεν φεύγουμε ,ο πολιτικός φορέας του έθνους των Ελλήνων θα είναι πάντα εδώ αναμένοντας την συνέλευση του έθνους, 
όλα είναι έτοιμα εμάς περιμένουν,

Ελλήνων συνέλευσης μέχρι να σβήσει ο Ήλιος
και δεν θα σβήσει ποτέ


Συντάκτης - Υπ. βουλευτής Κέρκυρας Στέλιος Βασιλάκης


Όλα αυτά τα ανεκδιήγητα γεγονότα  μπορούν να πάψουν να υφίστανται μόνο με μια ενέργεια η οποία λέγεται εθνοσυνέλευση όπου θα επαναπροσδιορίσει την επομένη μέρα της πολιτείας μας σύμφωνα με όλα αυτά τα οποία μας ενώνουν. Σύμφωνα με αυτά τα οποία μας άφησαν οι σοφοί πρόγονοι μας ως χάρτη για να μπορέσουμε να περπατήσουμε στο παρών μας, αναγνωρίζοντας το τεράστιο παρελθόν, το οποίο θα μας δώσει την δυνατότητα να χαράξουμε το μέλλον, ένα μέλλον που θα φέρει φως, αλήθεια και δικαίο για όλους.